2013-11-12 08:43:58

Zdrava hrana našeg zavičaja

Za sat razrednog odjela u 6.b - razrednica Anita Tuškan pripremila je učenicima posebno zanimljiv doživljaj. Temu iz zdravstvenoga odgoja „Tradicijska jela našega kraja“ obradila je uz pomoć dviju baka naših učenika. Bake su se rado odazvale pozivu i  počastile cijeli razred ukusnim domaćim slasticama – trškim vrnjarima i domaćom vivodinskom poviticom.

Velika hvala  i pohvala bakama Ceni Regetaš i Mari Guštin  za izvrsne kolače, očuvanje starih recepata i prenošenje tradicijskih vrijednosti na mlađe generacije.

Koliko je sve bilo fino, potvrdile su na kraju prazne zdjele i zapisivanje recepata za pripremu kod kuće. Na sljedećoj stranici možete i vi naći ove recepte i uz ponešto truda i vještine uživati u okusu prave domaće hrane. Dobar tek!

Trški vrnjari

Sastojci:  2 dl domaće svinjske masti, 2 dl domaće vrhnje, brašna po potrebi ( oštrog i glatkog), 1 prašak za pecivo, prstohvat soli, žlica šećera

Priprema:  Pomiješati brašno s praškom za pecivo, zatim umiješati mast. Kada se sve izmiješa, doda se vrhnje, šećer i sol. Zamijesiti glatko tijesto. Razvaljati tijesto na debljinu oko 5 mm. Čašom ili kalupom izrezivati krugove, te manjom čašom iznutra da dobijemo oblik prstena. Slagati u pleh premazan mašću i peći na laganoj temperaturi (ne višoj od 170°) Izvaditi vrnjare iz peći prije nego potamne i uvaljati ih u šećer u prahu.

Recept bake Cene Regetaš

 

Bakina domaća povitica

Sastojci za tijesto: 1 kg mekanog brašna, 1 velika žlica soli, 1 jaje, 1 velika žlica domaće svinjske masti, mlaka voda po potrebi

Sve umijesiti i tući tijesto dok se ne pojave mjehurići. Najbolje da preko noći odstoji u plastičnoj foliji.

Sastojci za nadjev:  0,5 kg svježeg domaćeg sira, soli prema ukusu, 2 jaja ( sve dobro izmiješati)

Tijesto razvaljati na velikome stolu, što tanje (baka to radi prstima). Namazati  ga uljem (cijelu površinu), staviti nadjev, zarolati i rezati na veličinu pleha ( oko 6 štruca). Peći na 220° dok ne dobije zlatnu boju (može i malo tamniju, prema ukusu – netko voli jače pečeno, netko manje).

Recept bake Mare Guštin

Učenici su sve u slast pojeli!


Osnovna škola "Slava Raškaj" Ozalj