preskoči na sadržaj

Osnovna škola "Slava Raškaj" Ozalj

Učenička zadruga "Kotačac"

 

 

 

Fotografije s Državne smotre u Zagrebu

Ove godine predstavili smo kako se na tradicionalan način namještala postelja u selu Trg kod Ozlja. Najprije smo temeljito istražili kako se to radilo u prošlosti. Pri tome nam je od ključne važnosti bila suradnja s KUD- om Ključ iz Trga. Oni su nam dali prikaz namještanja postelje iz  davne 1918.-iz 1. polovice 20.st. te iz 1954. , odnosno 2. pol. 20. st.

 Svaki dan se ujutro postelja uredno i lijepo namještala, a navečer se raspremala za spavanje. Jastuk se ujutro oblačio u novu, šlinganu ili štikanu jastučnicu. Navečer se jastuk opet presvlačio u običnu jastučnicu za spavanje. Kultura namještanja kreveta nekada je bila puno zahtjevnija i kompliciranija. Danas se teži za praktičnošću i jednostavnošću. Pritom se gubi i starinska ljepota. Na postelju se stavljala blazina s perušinom na kojoj su bile dvije blazine od perja, pa plahta, pa poplon, pa koperta sa špicama i na kraju lijepi veliki vanjkuš i dva mala.

Prikazali smo umanjeni model trške tradicionalne postelje. Ukrasili smo ga posteljinom koja predstavlja spoj tradicije i suvremenosti. Na našem umanjenom krevetu prikazujemo blazinu, poplun, prekrivač zvani koperta i tri jastuka, sve to ukrašeno starinskom čipkom jalbom. Naš krajnji cilj bio je  pokazati ljepotu starinskih rukotvorina i važnost namještanja postelje u tradicijskoj kulturi koju želimo oživjeti. Na taj način dajemo  „novu dušu“ modernom životu.

 

 

 

 

 

 

 

Kako je sve započelo…                                                                                                                                                                                                                                                                   

        Školska zadruga pri OŠ  “Slava Raškaj”  Ozalj ( nekada samo OŠ Ozalj)  prvi je put utemeljena 1959.g. Tada su radile voćarska, ratarska i sekcija za uređenje okoliša škole (82 člana). Nema podataka kada je zadruga prestala s radom.

     Izgradnjom nove školske zgrade 1974. g. osnovana je grupa Mladi čuvari  prirode s imenom “Kukurijek”. Skupina je bila registrirana pri Hrvatskom prirodoslovnom društvu.

     Na prostoru školskoga parka zasađeno je grmlje, drveće i ruže. Park se desetljećima uspješno održava.

     Kupnjom zemljišta u neposrednoj blizini škole, godine 1988., počelo je uređenje voćnjaka. Bili su to počeci ponovnog aktiviranja rada u učeničkoj zadruzi.  Novoosnovana voćarska sekcija nosila je ime “Crvena jabuka”.

  Od 1990. do 2001. u okviru  pokreta “Lijepa naša”  u školi  djeluju tri sekcije: voćarska, ekološka i Mladi čuvari prirode-cvjećari.

Kotačac je autohtona, vrlo otporna stara sorta jabuke ozaljskoga kraja.

 

Obnova naše Zadruge započela je na sjednici Školskog odbora održanoj 16. veljače 2001. kada je izglasana Odluka o osnivanju učeničke zadruge.

U šk. godini 2003./2004. započinjemo  naš najznačajniji projekt- PROJEKT JALBA!

  

     U tijeku 2. polugodišta u rad Zadruge uključila se etnosekcija (Male pletilje iz Područne škole Trg s voditeljicom Jasminkom Trpčić, dipl.učiteljicom razredne nastave. ) Vanjski suradnik bila je ravnateljica Pučkog otvorenog učilišta Katarine Zrinski iz Ozlja gđa Zdenka Stupić.

 

Ciljevi ovoga  projekta bili su:

  • Oživjeti i održati ovu  tehniku izrade čipke kao poseban  prepoznatljivi dio narodne kulturne baštine ozaljskoga kraja
  • istražiti i usavršiti tehniku izrade       
  • obučavati nove članove
  • učiniti jalbu zaštićenim simbolom ozaljskoga kraja i turističkom atrakcijom

Tradicionalna izrada jalbe na drvenom stalku- lucnju

Voditeljice Učeničke zadruge

             2000./2001. Dragica Kalinić, nast. biologije i kemije

2001.-2003. Kata Dominković, nast. biologije i kemije

2003.-2011. Jasminka Žabčić, učiteljica razredne nastave

Voditeljice cvjećarske i voćarske sekcije:

2000.-2003. Dragica Kalinić, nast. biologije i kemije

2003.-2005. Leopoldina Beljan, prof. biologije

2005./2006. Mara Smičiklas, prof. povijesti

2006./2007. Ana Nekić, prof. geografije

Veliku potporu ovoj sekciji daje spremačica Mirjana Majcunić.

Voditeljica etno sekcije- pletenje jalbe na lucanj:

2003.-2010. Jasminka Trpčić, dipl. učiteljica razredne nastave

Voditeljica sekcije malih vezilja

2001.-2012. Jasminka Žabčić,učiteljica razredne nastave

 

Odlika naše Zadruge je raznovrstan program- od njegovanja starih sorti jabuka, cvijeća, povrtnjaka i okoliša škole do tradicionalnog narodnog veza ozaljskoga kraja te obnovljanja izrade drevne čipke jalbe.

 

Sudjelovali smo na svim međužupanijskim i državnim smotrama:

Od 2000. do 2011.g. naša je Zadruga sudjelovala na svim  županijskim i međužupanijskim smotrama učeničkih zadruga Karlovačke i Ličko-senjske županije, kao i na svim državnim smotrama, što je doista veliki uspjeh na koji smo veoma ponosni.

Najbolji plasmani na međužupanijskim smotrama

2002. - 3. mj.

2003. i 2004. - 2. mj.

Od 2005. do 2010. -1.mj.

    

Državne smotre – 3. mj. 2006. s istraživačkim radom "Jalba" učenice Martine Cabor i voditeljice Jasminke Trpčić

2010. Priznanje za najbolji proizvod učeničke zadruge

                                                                                                                                 Državne smotre - Poreč, Pula, Opatija...

       

Učenici koji su se posebno istakli u radu Zadruge: Ana Razumić,  Ana Marković, Martina Lukežić, Martina Cabor, Ivo Starešina, Mirela Vrbančić, Ana Puljak, Sanja Starešina, Maja Kranjčec, Mihaela Regetaš, Lucija Miličević, Adriana Lukunić i drugi.

Školske godine 2010./2011. obilježili smo 10. godišnjicu obnovljenoga rada naše zadruge. Tom smo prigodom objavili i brošuru "10 godina Učeničke zadruge Kotačac"

Jalba ima prošlost, ali i budućnost!

   U suradnji s Turističkom zajednicom Grada Ozlja i uz pomoć Grada Ozlja želja nam je nastaviti promovirati našu jalbu kao suvenir ozaljskoga kraja.

 Oživljavajući ovu prastaru tradiciju u školi pobuđujemo zanimanje učenika za vrijednost i njegovanje kulturno-etnološke baštine našega užeg zavičaja. Izrađujući jalbu učenici Područne škole Trg oživljavaju baštinu i predstavljaju je široj javnosti. Predmeti koje izrađuju predstavljaju vezu s prošlošću, ali kao ljupki starinski ukrasi ili detalji na suvremenoj odjeći, mogu poslužiti i danas. Zato ih izlažemo na sajmovima i izložbama, kao i druge proizvode naše učeničke zadruge.

 

                                                                                

                                                                                                              S popularnim TV voditeljem Brankom Uvodićem

 

Priznanja i  promidžba

         Ministarstvo kulture proglašava jalbu nematerijalnim kulturnim dobrom. Jalba je upisana u Registar klulturnih dobara. Sudjelovali smo u nekoliko tv-emisija, između ostaloga u dokumentarnom filmu redateljice Vlatke Vorkapić „Jalba, jalba“, prikazanom na 1. programu Hrvatske televizije.

  

Proizvodi naše Zadruge

 

Počinje novo desetljeće našega rada...

 

 

U novom desetljeću rada postavili smo kao zadatak moderno uređenje interijera s detaljima starinske jalbe. Ove godine, za početak na međužupanijskoj smotri u OŠ Rečica, predstavljamo svečano postavljeni stol.

Predstavit ćemo veliki stolnjak od suvremene tkanine kojemu su kutovi ukrašeni jalbom. Četvrtasti nadstolnjak i tri ubrusa također su oplemenjeni jalbom. Oni čine komplet, odnosno cjelinu s velikim stolnjakom. Imamo još i duguljasti nadstolnjak s jalbom, inspiriran oblikom narodnog ručnika, te zavjesu na prozoru.

Zavjesa od suvremene tkanine ima takozvani tvez od jalbe. Tvez je narodni izraz za našiveni ukras od čipke na zavjesi. Zavjesa ukrašava starinsko okno na koje je tradicijski podijeljeno u obliku križa.

Naš izložbeni stol prikazuje kako možemo kreativno povezati tradiciju i suvremenost. Željeli bismo pokazati ljepotu starinskih rukotvorina iz našega kraja koji „daju dušu“ modernom životu. 

               NAJNOVIJE

 

              Na Međužupanijskoj smotri, održanoj 18. svibnja 2012. u OŠ Rečica osvojili smo 2. mjesto i plasman na državnu smotru.

 

               Fotografije iz Rečice:

 

       

 

           

Na 24. Državnoj smotri u Primoštenu

 

 


Školski radio

 

 

 

 

Naši učenici sudjeluju u stvaranju programa internet radija Slavin glas.Naš program pratite na http://slavin-glas.live ili  preuzmite android app

Priloženi dokumenti:
slavinglas.apk

Radijske emisije
UDŽBENICI

U prilogu se nalazi popis udžbenika koji će se koristiti u šk. godini 2017./2018.

 

Djeca i mediji

 

U matičnoj školi provedeno je istraživanje o konzumaciji medija djece mlađe školske dobi - vrste medija, sadržaji medija, provedeno vrijeme itd. U nastavku možete detaljno pročitati kojim medijima i koliko su izložena djeca naše škole od 1. do 4. razreda.

Kalendar
« Prosinac 2017 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
27 28 29 30 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
1 2 3 4 5 6 7
Prikazani događaji

Oglasna ploča
UPISI U SREDNJU ŠKOLU
Arhiva dokumenata
CMS za škole logo
Osnovna škola "Slava Raškaj" Ozalj / Podgraj 10A, HR-47280 Ozalj / www.os-slava-raskaj-ozalj.skole.hr / ured@os-slava-raskaj-ozalj.skole.hr
preskoči na navigaciju