preskoči na sadržaj

Osnovna škola "Slava Raškaj" Ozalj

 > Naslovnica
Vijesti

Zdrava hrana našeg zavičaja

Autor: Jasenka Staničić, 12. 11. 2013.

Za sat razrednog odjela u 6.b - razrednica Anita Tuškan pripremila je učenicima posebno zanimljiv doživljaj. Temu iz zdravstvenoga odgoja „Tradicijska jela našega kraja“ obradila je uz pomoć dviju baka naših učenika. Bake su se rado odazvale pozivu i  počastile cijeli razred ukusnim domaćim slasticama – trškim vrnjarima i domaćom vivodinskom poviticom.

Velika hvala  i pohvala bakama Ceni Regetaš i Mari Guštin  za izvrsne kolače, očuvanje starih recepata i prenošenje tradicijskih vrijednosti na mlađe generacije.

Koliko je sve bilo fino, potvrdile su na kraju prazne zdjele i zapisivanje recepata za pripremu kod kuće. Na sljedećoj stranici možete i vi naći ove recepte i uz ponešto truda i vještine uživati u okusu prave domaće hrane. Dobar tek!

Trški vrnjari

Sastojci:  2 dl domaće svinjske masti, 2 dl domaće vrhnje, brašna po potrebi ( oštrog i glatkog), 1 prašak za pecivo, prstohvat soli, žlica šećera

Priprema:  Pomiješati brašno s praškom za pecivo, zatim umiješati mast. Kada se sve izmiješa, doda se vrhnje, šećer i sol. Zamijesiti glatko tijesto. Razvaljati tijesto na debljinu oko 5 mm. Čašom ili kalupom izrezivati krugove, te manjom čašom iznutra da dobijemo oblik prstena. Slagati u pleh premazan mašću i peći na laganoj temperaturi (ne višoj od 170°) Izvaditi vrnjare iz peći prije nego potamne i uvaljati ih u šećer u prahu.

Recept bake Cene Regetaš

 

Bakina domaća povitica

Sastojci za tijesto: 1 kg mekanog brašna, 1 velika žlica soli, 1 jaje, 1 velika žlica domaće svinjske masti, mlaka voda po potrebi

Sve umijesiti i tući tijesto dok se ne pojave mjehurići. Najbolje da preko noći odstoji u plastičnoj foliji.

Sastojci za nadjev:  0,5 kg svježeg domaćeg sira, soli prema ukusu, 2 jaja ( sve dobro izmiješati)

Tijesto razvaljati na velikome stolu, što tanje (baka to radi prstima). Namazati  ga uljem (cijelu površinu), staviti nadjev, zarolati i rezati na veličinu pleha ( oko 6 štruca). Peći na 220° dok ne dobije zlatnu boju (može i malo tamniju, prema ukusu – netko voli jače pečeno, netko manje).

Recept bake Mare Guštin

Učenici su sve u slast pojeli!




Školski radio

 

Radijske emisije
UDŽBENICI

U prilogu se nalazi popis udžbenika  koji će se koristiti u šk. godini 2023./2024. Za pregled udžbenika  pojedinog razreda potrebno je odabrati razred u donjoj traci dokumenta.

 

Djeca i mediji

 

U matičnoj školi provedeno je istraživanje o konzumaciji medija djece mlađe školske dobi - vrste medija, sadržaji medija, provedeno vrijeme itd. U nastavku možete detaljno pročitati kojim medijima i koliko su izložena djeca naše škole od 1. do 4. razreda.

Kalendar
« Travanj 2024 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
Prikazani događaji

Oglasna ploča
UPISI U SREDNJU ŠKOLU
Arhiva dokumenata
CMS za škole logo
Osnovna škola "Slava Raškaj" Ozalj / Podgraj 10A, HR-47280 Ozalj / www.os-slava-raskaj-ozalj.skole.hr / tajnistvo@os-slava-raskaj-ozalj.skole.hr
preskoči na navigaciju